A köhögés

A köhögés egy reflexes folyamat, a légúti váladék, szennyeződés eltávolítását szolgálja. Leggyakrabban felső légúti fertőzések kapcsán fordul elő, többnyire vírusfertőzés okozza, de sokszor találkozunk bakteriális felülfertőződéssel is.

A köhögés típusa szerint lehet száraz, amikor a beteg nem tud váladékot felköhögni, kínozza a köhögés, ég és fáj a mellkasa.

Hurutosnak nevezzük a köhögést, ha váladékot köhög fel a gyermek, ekkor recsegős-oldott már a köhögés, nem annyira kínzó a beteg számára. Gyógyszeresen a száraz köhögést váladékoldókkal, „köptetőkkel” tudjuk befolyásolni melyeket addig célszerű alkalmazni, míg a száraz köhögés hurutossá nem válik, ez után adásuk már felesleges.
Gyógyszertárban recept nélkül kapható váladékoldók a teljesség igénye nélkül: ACC, Fluimucil, Ambroxol, Mucopront, Rhinathiol .stb.

Köhögéscsillapítást sokkal ritkábban alkalmazunk és kizárólag száraz, kínzó köhögés esetén illetve amikor a gyermek éjszakai nyugalmát zavarja a köhögés. Este, egy adagban adjuk ilyenkor a köhögéscsillapító gyógyszert, melyek mindegyike receptköteles, tehát előtte orvosi vizsgálat is szükséges! Köhögéscsillapító szerek: Sedotussin, Sinecod stb.

Speciális köhögés-típusok:
„Ugató” jellegű köhögés: Krupp esetén. Nagyon jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető, laikusok által is könnyen felismerhető köhögéstípus. A részleteket és teendőket illetően lásd. a krupp címszónál.

Éjszakai köhögés, illetve főként fekvő állapotban jelentkező köhögés: többnyire a hátsó garatfalon lecsorgó váladék okozza, arcüreggyulladás, orrmandula gyulladás illetve közönséges nátha esetén. Terápiája a gondos orrtisztítás (orrcsepp-orrszívás/fújatás).

Éber állapotban, többnyire játék, étkezés alatt jelentkező hirtelen, akár ijesztő mértékű köhögési roham, ekkor idegen anyag (játékdarab, étel) félrenyelésére kell gondolni.
Többnyire megoldódik a köhögésre, amennyiben nem – hirtelen határozott ütést mérjünk a gyerek hátára, a lapockák közti területen, kicsi gyermeket fektessünk hassal a lábunkra-a feje lógjon lejjebb és a lapockái közé üssünk. Amennyiben nem sikerül eltávolítani a légutakba került idegen anyagot, hívjunk szaksegítséget-mentőt, ne kezdjük el a gyereket rázni, főleg ha kicsi!

Idegentest félrenyelésének lehetősége esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Allergiás betegséget, asthmát is kísérhet száraz köhécselés, melyre az allergiát szűntető szerek jó hatásúak.

Az asthmás gyerek „beleköhögi” magát az asthmás rohamba, a köhögés futáskor-terheléskor fokozódik. Ilyen esetekben az azonnal ható hörgőtágító szerek (Ventolin, Berodual, Atrovent) jó hatásúak.

Forrás: http://www.bethesda.hu/beteg/kohoges.html